Elhunyt Arnold Spielberg, a személyi számítógép egyik úttörője

Elhunyt 103 éves korában kedden Los Angelesben Arnold Spielberg, a személyiszámítógép-fejlesztés egyik úttörője, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező apja. Spielberg természetes okok következtében, családja körében halt meg – írta közleményében négy gyermeke.

Steven Spielberg amerikai rendező, producer és édesapja Arnold Spielberg Los Angele-ben 2012. április 26-án (Fotó: FilmMagic/FilmMagic/GettyImages)
Steven Spielberg amerikai rendező, producer és édesapja Arnold Spielberg Los Angele-ben 2012. április 26-án (Fotó: FilmMagic/FilmMagic/GettyImages)

Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

„Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem” – idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban.

Mint hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét.

„Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt” –  fogalmazott.

Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle.

Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című scifijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.

Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen épített meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt. Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét.

Forrás: Hirado.hu